torstai 9. huhtikuuta 2020

Kevät on hyvää aikaa tarkistaa taimikot

Lumen sulaessa ja kevään koittaessa on sopiva hetki tarkistaa metsänuudistamisen onnistuminen ja valmistella nuori taimikko tulevaan kasvukauteen. Metsänomistajan apuvälineinä toimii hyvin muun muassa ongenvapa ja jääkiekkomaila.

Uudistamisalueiden tarkastaminen onnistuu parhaiten keväällä lumien sulettua, kun ei vielä viherrä ja kyykäärmeetkin ovat kohmeisia liikkeissään. Istutetut taimikot on helppo tarkistaa silmämääräisesti taimikon läpi kävellessä. Kasvatuskelpoisten taimien määrän hehtaaria kohden pystyy laskemaan vaikka onkivapaa käyttämällä. Pyörähdä ympyrä nelimetrisen kepin kanssa ja kerro ympyrän sisälle jääneiden taimien lukumäärä kahdella sadalla saadaksesi taimien lukumäärän hehtaarilla. Kuusen istutustiheys on 1800 taimea hehtaarilla, männyn 2000 ja koivun 1600.

Taimikoiden tuhoja voi aiheuttaa moni tekijä, mutta aina päälle päin kuivan tai kuolleen näköinen taimi ei ole menetetty tapaus. Varsinkin alavilla mailla havupuiden taimilla on toisinaan maalis-huhtikuussa kevätahavaa, joka saa neulaset ruskettumaan. Tällöin juuriston ollessa jäässä taimi haihduttaa neulastensa kautta. Vaikka ruskeaneulainen taimi surkealta näyttääkin, ei ahava yleensä koidu taimen kohtaloksi. Suurin osa taimista on jälleen terveessä kasvussa kesän koittaessa.

Kylvöalueilla taimet voivat olla vielä niin pieniä, ettei niitä pikaisella katsomisella välttämättä havaitse. Ei ole siis syytä huoleen, jos uudisala näyttää tyhjältä aukealta. Tarkemmin katsomalla voi laikuista erottaa pienten sammaltupsujen näköisiä taimen alkuja. Mikäli kylvö on toteutettu oikealla kohteella hyvin muokattuun maahan, ei heinästä pitäisi olla suurta ongelmaa.

Rehevillä kasvupaikoilla heinäys estää taimien tukahtumisen nopeakasvuisempien heinien ja pensaiden varjoon. Jos työ on jäänyt tekemättä syksyllä voi tilannetta korjata vielä keväällä. Heinät voi sotkea taimien ympäriltä lakoon niin saappailla polkemalla kuin jääkiekkomailalla lätkimälläkin. Toisena vaihtoehtona on niittää heinikko kumoon ja sitä varten onkin tarkoitusta varten tehtyjä työkaluja esimerkiksi tehoheinäin. Tärkein työkalu heinittymistä vastaan on kuitenkin oikean puulajin valinta oikealla tavalla muokattuun maahan.

Varttuneemmissa taimikoissa kannattaa tarkistella miten paljon muuta lehtipuuta taimikkoon on noussut. Oikea-aikainen taimikon varhaishoito parantaa kasvatettavan puuston kasvua ja laatua. Taimikonhoitojen toteuttamisesta ja kemera-tuista löydät vastauksen omalta metsäasiantuntijaltasi.

Arja-Leena Korpunen
metsäasiantuntija
Mhy Karhu

Viimeisin blogikirjoitus

Elintärkeät yksityistiemme

Yksityistiet koskettavat yllättävän monia suomalaisia tavalla tai toisella. Metsäomistajalle ne ovat reitti omalle tilalle, puunostajille vä...

Suosituimmat blogikirjoitukset