tiistai 9. huhtikuuta 2019

Kenes poikia sää oot? -Uuden toimihenkilön arkea


Olen syntyjäni Vammalasta, mutta sukujuureni ovat satakuntalaiset viimeiseltä viideltä sadalta vuodelta. Jonkun moukan mielestä se saattaa olla kohtalon ivaa, mutta nähtävästi täältä ei pysty olemaan edes yksi kokonainen sukupolvi pois. Kahdessa kuukaudessa Laviasta ja Nakkilasta on löytynyt yllättävän paljon uusia sukulaisia, tuttuja ja muita. Niitä ”sidosryhmiä”, mistä bisnesmaailmassa vouhotetaan. Duuni on hauskaa, jokseenkaan ei aina helppoa, kun saa työskennellä omiensa parissa.

Lounasravintoloiden viikoittaiset ruokalistat ja supermarketien mainoslehdet on hyvä aina käydä läpi tarkasti. Mustamakkara lievittää onneksi sitä vähää eroahdistusta, mitä välillä koen siihen tietyömaahelvettiin mitä Tampereeksikin kutsutaan. Kulinaarisesta tasosta on täydet pisteet annettava. Täällä ohraleipä on kakkoa eikä rievää.

Punapakka, Pyssykangas, Saarijärvi, Kivineva… paikannimet tarttuvat nopeasti, mutta kartta tai kaksi pitää silti olla käden ulottuvilla. Tietokoneen, työpuhelimen, siviilipuhelimen ja navigaattorin hakukenttä on käynyt tutuksi. Pitkä ”ööööööhhhh…” on jo vaihtunut lyhyeksi ”jjoooo…”:ksi kun pyydetään asioimaan suurpiirteisin koordinaatein. Maantiede alkaa olemaan jo hallussa, mutta vielä ei ole ne kaikki isot kivet siinä sen mutkan jälkeen ja Raimo-vainaan pirtin takuset tiedossa. Anteeksi siitä.

Eetu Heino, Mhy Karhu
Työpaikat eivät ole ikinä keskenään samanlaisia, ei edes metsänhoitoyhdistykset keskenään. Jo metsäkoulussa opetetut perinteiset mittavälineet ovat toki kaiken pohjana, mutta Karhun panostus tekniikkaan on yllättänyt positiivisesti. Drone-kopterit ja maastotietokoneet tukevat relaskoopin ja maastotaulukoiden kanssa työskentelyä. Kehityskäyrä on ollut toisin päin mitä odottaisi. Korkeakoulun metodit ovat työelämää jäljessä. Tämä on toki positiivinen kulttuurishokki. Vastaavaa panostusta työvälineisiin ei ole kuullut kurssikavereilta eikä heidän työpaikoiltaan.

Käytäntö ja teoria pääsevät muutenkin kättelemään useammin kuin ennen. Nuorekkaassa viisikymppisessä työyhteisössä kaikki oppii toisiltaan. Sillä minkä nuorena oppii ei välttämättä tee mitään alkuunsakaan, mutta ajan hampaan kestäneet opit on hyvä ammentaa konkareita. Samalla voi myös opettaa itsekin vaikka älypuhelimen käyttöä.

Karhu ja Satakunta on kohdellut minua hyvin, pyrin vastavuoroisesti samaan. Olen tositarkoituksella täällä teitä varten. Joten: metsänomistajat soitelkaa!

Eetu Heino

Viimeisin blogikirjoitus

Elintärkeät yksityistiemme

Yksityistiet koskettavat yllättävän monia suomalaisia tavalla tai toisella. Metsäomistajalle ne ovat reitti omalle tilalle, puunostajille vä...

Suosituimmat blogikirjoitukset