torstai 27. kesäkuuta 2019

Pellon metsitys


Peltojen ja peltoheittojen, varsinkin viljelyn ulkopuolella olevien metsitys on nostanut päätään useiden vuosien jälkeen. Maatalouden rakennemuutos ohjaa metsittämään pieniä ja vajaatuottoisia peltoja.

Metsittämisen onnistuminen vaatii useita työlajeja aina ravinnetäydennyksistä heinikon torjuntaan ja uudisalan raivuuseen. Peltojen luontaisesti runsas pintakasvillisuus ja ravinnetalouden epätasapainot mutkistavat usein työtä.

Kuten normaalisti metsää uudistaessa, on vesitalouden järjestely ja istutusmättäiden aikaansaaminen tärkeää. Pellon piiriojien ja sarkaojien kunnostamisen ohella voidaan tarvittaessa väleihin kaivaa navero-ojia lisämättäiden saamiseksi. Taimen istuttaminen mättäälle on paras vaihtoehto, jolloin lämpöolot ovat taimelle hyvät. Taimi on näin ylempänä ympäröivää aluetta ja paljas kivennäismaa suojaa pidempään heinittymiseltä.

Alueelle sopivan puulajin valinnassa on huomioitava esimerkiksi hirvieläimet. Istutusta seuraavina vuosina on varauduttava heinäysurakkaan. Voimakas heinittyminen tukehduttaa taimet ja käsissä on entistä huonompi pelto.

Pellon metsittäminen voi kuulostaa hankalalta kaikkine työvaiheineen, mutta onhan sen jälkeen hieno katsella taimikon kasvua.





Kuvassa pelto, joka on metsitetty lehtikuuselle ja rauduskoivulle.

Matti Lahti



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viimeisin blogikirjoitus

Elintärkeät yksityistiemme

Yksityistiet koskettavat yllättävän monia suomalaisia tavalla tai toisella. Metsäomistajalle ne ovat reitti omalle tilalle, puunostajille vä...

Suosituimmat blogikirjoitukset